Thursday, July 2, 2009

Jom masak Ikan percik..

Ari tu masa jenjalan kt umah chik mi ternampak la ikan keli..tp chik mi masak ikan berlada..tiba2 teringat musim puasa tahun lepas..kebetulan kami sempat berpuasa di sana.. hari2 mesti beli lauk percik ni..kt kota bharu ni memang famous ikan percik, ayam percik ni..



Jadi tetiba terlintas nak buat ikan percik ni.. senang jer buat percik ni.. kalau sesiapa nak cuba bole la ikut resepi kt bawah ni.. Resepi turun temurun drp mamaku..;)

1. Mula2 cuci ikan..lumur ikan dgn garam, sedikit bawang merah, bwg putih & halia yg diblend..kemudian bakar terus dlm oven..

2. Sementara menunggu ikan tu masak..bole la diteruskan dgn memasak kuah percik.


Bahan Percik

2 labu besar bawang merah
3 biji bawang putih
seinci halia
1 -2 sudu besar cili boh
1 tin santan/ 1 biji kelapa
2 batang serai ( diketuk)
2 keping asam keping
sedikit gula melaka
garam & gula secukup rasa

Cara membuat

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yg siap di blend. Bila dah garing masukkan cili boh. Kacau sampai naik bau.
2. Masukkan santan. Kacau..Bila dah sebati masukkan gula melaka.
3. Kemudian masukkan serai yg diketuk bersama asam keping. Kacau hingga pekat. Kalau nampak kuah pekat sangat boleh la campur ngan sedikit air.
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Kuah percik yg siap dimasak boleh la dilumurkan pada ikan bakar tadi.

Ikan percik atau ayam percik ni kalau dapat makan ngan nasi kerabu lagi bestt...

Ok yer tuan2 dan puan2 selamat mencuba dan menjamu selera.. ;) MySpace

8 comments:

Unknown said...

salam eiyda..nak cubalah ikan percik resepi asli dari kelantan..

nj said...

eiyda...
bulan puasa dah nak tiba, menu yg sangat sesuai utk berbuka...sedapnya...

eiyda said...

wasalam k.ina..
cuba la k.ina sedap tu..ehehe.. anak2 eiyda suka sampai menjilat jari..sekali cuba pasti nak lagi..promote resepi sendiri ni..;p


k.norma..
memang sesuai sangat buat berbuka puasa..;)

FiDa@aMiDa said...

eiyda

menarik resepi percik ni..leh try nanti thanks for sharing resepi :)

Anonymous said...

Sedapnye Kak Eiyda... memang sedap kalau makan dengan nasik kerabu nie kan... ikan kembung ke tue? kat Dubai ada ikan nie ke?

Mother of Two said...

alamakk..ikan percik pulak...emph..emmphh sedapnya:)~

Cik Mar said...

waa..bestnye..Ini copy resepi k.da ni.hehe..cik rah nk try percik ikan versi k.da plk.hehe..

eiyda said...

fida..
you re most welcome.. boleh la try buat bila teringin tu..;)


ijan..
a'aa sedap mkn ngan nasi kerabu..tp mkn ngn nasi putih biasa pun ok gak..ikan kembung ni banyak kt pasar Dubai ni..mcm2 ikan ada rega lebih kurang jer ngan msia.


shiela..
jemput la makan..nampak sedap gaya bunyinyer tu..;p


ini..
ye ke..try la resepi versi kak da tu..hehehe..malu la ko cik rah..cik rah masak mesti sedap lagi..;)